TWİTTER VE HABERCİLİK

TWİTTER VE HABERCİLİK


Günümüzde sosyal medya platformlarının artmasıyla beraber gündelik hayatımızda ilerleyen birçok şeyde sosyal medya platformlarıyla bağdaşmış durumdadır. Önceden olan biteni öğrenebilmek için sadece gazeteler kullanılırken televizyonların çıkmasıyla beraber haber bültenleri ortaya çıkmıştır. Şimdi ise haber bültenleriyle beraber kullandığımız çoğu sosyal medya platformunda oldukça seri bir şekilde güncel haberleri öğrenebilmekteyiz. Bu duruma örnek olarak Twitter platformunu verebiliriz. Twitter yani X güncel ve anlık paylaşımlar yapılan bir platform olması sebebiyle haberlerin hızlı yayıldığı bir platformdur. Arama kısmında görünen 'ilgini çekebilecek gündemler' bölümünden son zamanlarda gündemde olan herhangi bir olayı görmeniz mümkündür.

Burdan şu sonuca varabiliriz:


Twitter son yıllarda yeni bir habercilik anlayışının ve yeni bir haberci kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnternet gazeteciliği ile daha dinamik ve hızlı yol alan haberler, sosyal medya ile bu hızını katlamıştır. Web 2,0 teknolojileri ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile beraber artan mobil medya kullanımı sosyal medya kullanımını da arttırmıştır. Özellikle Twitter kullanımı mobil ortamda daha da artmıştır. Twitter'ın mobilleşmesi bilgi ve haber paylaşımını da hızlandırmıştır. Bireyler yaşadıkları olayları akıllı telefonları sayesinde anında Twitter aracılığı ile geniş kitlelere paylaşmaktadır. Bu, Twitter'ın çevresel haber ortamı olarak yaygınlaşmasını ve bireysel gazeteciliğinin gelişmesini sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Twitter kullanıcılarının sosyal medya platformunu haber aracı olarak algı ve kullanımına yönelik bir araştırma yapmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde çevresel haber yayma mecrası olarak Twitter' ve bireysel gazetecilik hakkında kavramsal tarama yapılmıştır. Twitter'ın haber mecrası olarak kullanımı suskunluk sarmalı perspektifinden ele alınmış. İkinci bölümde 654 Twitter kullanıcısının mecrayı kullanım biçimi ve mecrayı haber mecrası olarak algısı üzerinde bir anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda Twitter'ın çevresel bir haber mecrası olarak yaygınlaştığını ve bireysel çıkışlı bir gazetecilik anlayışını geliştirdiğine vurgu yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular Twitter kullanıcılarının günlük haber ihtiyaçlarını bu mecradan karşıladığı ve aynı zamanda haber üretiminde katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Twitter kullanıcılarının haber ihtiyaçlarını Twitter aracılığı karşılarken Twitter'da artan haber kirliliğine vurgu yapmışlardır. Bu durum sosyal medya platformunun gelecekte bir 'güven' sorunu ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir.


Tabii ki, çoğu sosyal medya platformunda olduğu gibi, Twitter da da paylaşımlarınızın büyük bir kitleye ulaşabilmesi için etkileşiminizin fazla olması gerekmektedir. Etkileşim dediğimiz şeyi biraz daha açarsak kullandığınız platformdaki takipçi, beğeni, izlenme ve yorum gibi özelliklerinin etkileşiminizi oldukça etkilediğini söyleyebiliriz. Etkileşiminizi kısa yoldan arttırmak ve gündeme düşmesini istediğiniz konular varsa bu konuda sizlere smm paneller yardımcı olabilmektedir.

https://igresellers.com/services sitemizi ziyaret ederek istediğiniz sayıda takipçi, beğeni, izlenme ve yorum satın alarak etkileşiminizi arttırabilirsiniz.