VİRAL PAZARLAMA ÖRNEKLERİ

VİRAL PAZARLAMA ÖRNEKLERİ


Viral pazarlama; bir ürün ya da bir hizmetin tüketiciler tarafından ağızdan ağıza konuşularak duyurulması şeklinde reklam yapılmasıdır. Bu tanım, viral pazarlama ile ilgili en yaygın olarak tercih edilen tanımlarından biridir. Ancak pazarlama alanında bulunan uzmanların önemli bir bölümü viral pazarlama ile ilgili ağızdan ağıza pazarlama yönteminden çok daha farklı bir pazarlama yöntemi olduğunu belirtmektedir. 



Viral Pazarlama Örnekleri


1. Türk Hava Yolları - Hayal Edince

Yalnızca Türkiye’de değil dünyanın her yerinde önde gelen şirketlerden biri olan Türk Hava Yolları, viral reklamlar konusunda son derece başarılı olmuş bir şirkettir. Çektiği reklam filmlerinin pek çoğu viral olmayı başarmış iken bu viral reklamlarından birisi de 2014 yılında yayınladığı “Hayal Edince” adlı reklam filmidir.


2. Turkcell - Dümdük

Türkiye’de bulunan başarılı şirketlerinden biri olan Turkcell de viral reklamlar konusunda oldukça başarılı bir şirkettir. Zaman zaman viral reklamları ile gündeme gelen telekomünikasyon şirketi Turkcell, pazarlama konusunda oldukça iyi örnekler oluşturmaktadır. Bu reklamlarından birinde köylü çocuklarını reklam yüzü olarak kullanıyor ve geniş kitlelere sesini duyurmayı başarıyor.


3. Blendtec’s Will It Blend – Endüstriyel Blender Reklamı

Endüstriyel bir blender düşünün ve bu blender tüm her şeyi parçalayabilen özellikte. Bu blender tanıtımı için hazırlanan videoda blenderın her şeyi parçalayabildiği gösterilmektedir. Will it blend kampanyası 2006 yılında yayınlanan bir video ile bir anda insanlar arasında popüler olmuştur. Hazırlanan video içerikte blenderı tanıtan kişi blenderın içerisine ne atsa, blender saniyeler içerisinde ilgili nesneyi paramparça etmekte hatta toz haline dönüştürmekte. Gerçekten çok etkileyici. Hatta videonun etkisini arttırmak için blenderın içerisine atılan Iphone ile pahalı bir telefonun nasıl parçalandığı gösterilmektedir. Blender saniyeler içerisinde Iphone telefonu önce küçük parçalara ayırıp ardından siyah bir toz haline getirmektedir. Burada insanlara açık bir şekilde verilen mesaj ise bu blenderın Iphone’dan bile daha etkili olduğudur. Peki, bu video nasıl oldu da bu kadar popüler oldu? Bu sorunun cevabı net olarak YouTube ve diğer sosyal medya kanallarının gücüne dayanmaktadır. Kampanya daha yayınlandığı ilk günden itibaren 160 milyon kez izleme almıştır. Bu gerçekten çok ciddi bir rakamdır. Öyle ki ilgili kampanyanın 2006 yılında yayınlanmış olmasına rağmen, otoriteler tarafından hala en başarılı viral pazarlama örnekleri arasında gösterilmektedir. 


4. Fulya’nın İntikamı!

Viral pazarlama kampanyalarının başarıya ulaşması için insan duygularına hitap etmesi gerektiğini, böylelikle ilgili kampanyanın başarısını arttıracağını söylemiştik. Çünkü insanların duygularına sevgi, acıma, nefret, merhamet ve benzeri şekilde hitap eden içerikler kısa sürelerde kitleye yayılmaya başlar. Videoyu izlemiş olan herkes Fulya’nın intikamı denildiğinde ilgili olayı hemen anımsayacaktır. İlgili videonun kadın-erkek ilişkilerine değinmesi bu videonun hedefe çok kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamıştır. Videonun içeriği Fulya isimli karakterin sevgilisinden intikam almak için sevgilisinin ona almış olduğu hediyeleri GittiGidiyor üzerinden satışa çıkarmasını konu almaktadır. Fulya’nın intikamı adlı video ilk yayınlandığı zamanlarda kimse tarafından bir reklam çalışması olduğu akıllara gelmemişti. Bu video gören herkese “vayyy beee, kıza bak ne yapmış?” dedirtti. Öyle ki video yayına girdikten kısa bir süre sonra tüm haber sitelerinde, televizyon kanallarının ana haberlerinde ve birçok ulusal gazetenin sayfalarında kendine yer buldu. Herkes Fulya’nın sevgilisinden aldığı intikamı konuşur oldu. Gerçekten başarılı bir kurgu, ciddi bir hazırlık süreci sonrasında ortaya çıkan bu viral içerik başarısını da kısa sürede gösterdi.

Videonun reklam amaçlı bir içerik olduğunun anlaşılmasına kadar geçen sürede ise reklam kampanyası istediği etkiye ve başarıya ulaşmış oldu. Nasıl mı? İlgili video ulusal medyada ve yerel medyada konuşulur hale geldi. 1 ay içerisinde video tam olarak 4.750.000 kişiye ulaşarak, popülerliğini göstermiş oldu. Facebook’ta açılan profil sayfasına yaklaşık olarak 69.000 kişi tarafından arkadaşlık teklifi geldi. Çeşitli video sitelerinde ilgili içerik 1 ay içerisinde 1 milyon kez izlenme aldı. Yaklaşık olarak konuyla ilgili 7.000’e yakın farklı blogda konu başlığı açıldı. Fulya’nın videosuna cevap olarak farklı kişiler tarafından birçok cevap videosu çekilip, internete yüklendi. Haftalık olarak GittiGidiyor’un site trafik oranı ciddi bir artış gösterirken, GittiGidiyor sitesinde yer alan intikam profili 134.000 defa ziyaretçiler tarafından görüntülendi. Sadece bu kadarda değil, GittiGidiyor’un yeni kullanıcı sayısı %97 artış gösterirken, kelime bazında GittiGidiyor aramasının hacmi %200’den fazla artış sağladı.


5. Pepsi Max Test Sürüşü Şakası

Funny Or Die'ın reklam bölümü Gifted Youth tarafından hazırlanan kısa filmde NASCAR sürücüsü Jeff Gordon, Kuzey Carolina'daki bir Chevrolet bayisinde Camaro ile test sürüşü yapıyordu.

Takma sakal ve bıyıkla makyaj yapan Gordon'a bir test sürüşü teklif edildi ve farkında olmayan satıcıya hayatının korkusunu yaşattı.

Gordon'un “gözlük kamerası” ve bir kutu Pepsi Max'in içindeki “kutu kamerası”, satıcının tepkisinin içgüdüsel ve komik bir görüntüsünü sağladı ve videoya öyle bir meşruiyet kazandırdı ki, videonun gerçek mi yoksa kurgulanmış mı olduğu konusunda tartışmalar hala devam ediyor.

Kampanya son derece eğlenceli olmasının yanı sıra, markanın imajını desteklemeye de hizmet etti. Pepsi Max, tıpkı Gordon'un videoda kılık değiştirdiği gibi, tam şekerli bir kola olarak “kılık değiştirmiş” sıfır kalorili bir içecek.

Reklam, markanın YouTube kanalında on milyonlarca kez izlendi. Ancak Pepsi Max'te ne kadar ekstra satış yarattığını asla bilemeyeceğiz.


Böylelikle viral pazarlamanın ne demek olduğunu daha net bir şekilde anlamış oluyoruz. 

Sosyal medya hayatımızda bu kadar yer edindiği için, etkileşimlerimizi arttırmak adına zamanımızın büyük çoğunluğunu burada harcamaktayız. SMM paneller yardımıyla izlenme, yorum, beğeni satın alarak etkileşimlerinizi kısa sürede arttırabilirsiniz.  Bu konuda güvenilir ve köklü siteleri tercih etmeniz paranızın boşa gitmesini önleyecektir.  https://igresellers.com/ bu konuda 7/24 Canlı destek vererek hiçbir müşterisini mağdur etmiyor. Siparişlerde aksaklık olması durumunda para iadesini garanti ediyor. Sizlerde sitemizde servisler kısmından size uygun izlenme sayısı, beğeni ve diğer paketleri inceleyebilirsiniz.